August 23 2023•Oded B
בין אם תקראו לה “אסטמה של העור” או “אטופיק דרמטיטיס”, מדובר במחלת עור כרונית אשר אף אחד לא מעוניין לחוות על בשרו, תרתי משמע. עם זאת, היא עדיין פוגעת בכ-10% – 20% מהאוכלוסייה בישראל ובעולם. מהי אטופיק דרמטיטיס ולמה גורמת? – קראו כאן. נציין כי מאמר זה אינו מוגש בתור חלופה או אלטרנטיבה מכל סוג לייעוץ רפואי.
אטופיק דרמטיטיס היא מחלת עור אשר בד”כ מופיעה באזורים של הידיים, הצוואר, הירכיים והרגליים. אך עם זאת, היא יכולה להופיע בחלקי גוף אחרים בנוסף. היא עלולה לגרום לאדמומיות, גירודים בגוף ואפילו למצב של אקזמה במקרים בהם הגירודים חמורים מאוד. אם אינה מטופלת, אסטמה של העור יכולה להוביל למצב בו עור הגוף מקושקש, מזוהם ומגרד בצורה עזה.
בתוך כך, מחלה זו אמנם יכולה להיגרם על ידי אלרגיות, אבל רופאים שונים סבורים כי היא יכולה להתפתח גם כתוצאה ממגע עם חומרים מסוימים, מתח או שינויים הורמונליים ועקב תפקוד ירוד של המערכת החיסונית. בהתאם לסוג הטריגרים שמובילים למחלה (יש לנסות אבחנם אצל רופא העור), ייקבע סוג הטיפול.
ראשית, יש לציין כי הסיבה או הסיבות להתפתחות אטופיק דרמטיטיס אינן ידועות במלואן. אך יחד עם זאת, מחקרים רבים סבורים כי מחלה זו נוטה להופיע במשפחות אשר נוטות גנטית להתפתחות המחלה וכן נוטות גנטית לאלרגיות שונות. כאשר מעוניינים לטפל במחלה זו, יש להבחין בין השיטות הביתיות להרגעה והקלה על התסמינים לבין טיפול רפואי. הנה כמה מהטיפולים הרפואיים שיכולים לסייע בהקלה על המצב:
מעבר ל-2 סוגי הטיפולים שלעיל, ניתן לטפל במחלה גם ע”י תרופות מבוססות סטרואידים, משחות כמו סטקוויס או קריסאבורול, באמצעות שיטות כמו פוטו-תרפיה, תרופות ביולוגיות כמו דופילומב ועוד.
באופן כללי, כל התפתחות של מצב פיזי שאינו סטנדרטי ותקין – מצריכה ייעוץ רפואי בהתאם. עם זאת, אנשים שיש במשפחתם היסטוריה של אטופיק דרמטיטיס מכירים את המחלה ויודעים שניתן להקל על התסמינים גם לבד. בתוך כך, ההמלצה היא לקבל ייעוץ רפואי בכל מקרה בו המחלה מחמירה.
אם אתם מעוניינים לנסות להקל על התסמינים, אפשר לעשות זאת ע”י שימוש בקומפרסים קרים, מקלחות קצרות, שימוש בתכשירים המבוססים על חומרים טבעיים ועוד. בסופו של דבר, אף אחד לא צריך לחיות עם גירודים בגוף. אם אתם צריכים סיוע נוסף, דעו כי קיימות דרכים להקל על תסמיני אטופיק דרמטיטיס.